Programul IMPACT (Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri)
Constă într-o reţea de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri. Venind săptămânal la Clubul IMPACT, tinerii învaţă să se uite în jur la problemele comunităţii, se gândesc şi lucrează impreună, scriu şi să implementează proiecte strategice în folosul comunităţii. Aceste proiecte sunt principalul instrument de învăţare în IMPACT şi aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri prin dezvoltarea unor abilităţi de viaţă care completează cunoştinţele dobândite în şcoală. Membrii Cluburilor IMPACT sunt tineri de 12-18 ani.
IMPACT combină distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii pentru a ajuta tinerii să se dezvolte atât pe sine cât şi societatea. La Clubul IMPACT tinerii se distreză, învaţă să le pese de ce-i în jur şi devin agenţii ai schimbării în comunităţile lor. Iar în tot acest proces dobândesc abilităţi de viaţă esenţiale.
IMPACT este un puternic vector de schimbare socială. Modelul educaţional IMPACT se bazează pe un curriculum pe patru componente de dezvoltare: cetăţenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. Prin parcurgerea acestui curriculum, membrii IMPACT îşi dezvoltă 5 competenţe cheie din sfera managementului de proiect, comunicării, inovaţiei şi creativităţii, competenţe din sfera tehnică, a managementului personal şi de grup, toate având la bază 9 valori fundamentale: participare, încredere, integritate, respect, compasiune, perseverenţă, curaj, responsabilitate, solidaritate.
IMPACT, model educaţional dezvoltat în România, este recunoscut de experţi mondiali ca model de bună practică. Modelul IMPACT este uşor replicabil în şcoli, ONG-uri, biserici sau oriunde schimbarea socială este căutată şi dorită.
Fundaţia Noi Orizonturi aduce laolaltă arta şi ştiinţa dezvoltării a tinerilor într-un model global care merită să fie examinat de profesioniştii internaţionali în dezvoltare. Ori de câte ori sunt rugată să vorbesc despre cele mai bune practici în domeniul educaţiei prin serviciul în folosul comunităţii, programul IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi este exemplul pe care îl ofer. Cathryn L. Thorup, Ph.D.
(Harvard), Senior Fellow la International Youth Foundation
(Harvard), Senior Fellow la International Youth Foundation
Ce se întâmplă la Clubul IMPACT?
Întâlnirile de Club IMPACT sunt săptămânale. Tinerii fac împreună jocuri şi alte activităţi distractive, analizează povestiri cu morală şi învăţăminte şi discută despre problemele comunităţii lor. La fiecare 3-4 luni, fiecare Club IMPACT realizează un proiect de serviciu în folosul comunităţii destinat a soluţiona o problem locală identificată de membrii IMPACT. Proiectele devin din ce în ce mai complexe, au în vedere aspecte din ce în ce mai problematice ale comunităţii şi solicită abilităţi din ce în ce mai dezvoltate din parte tinerilor. Astfel,
• tinerii devin lideri soluţionând probleme reale;• tinerii deprind abilităţi de viaţă şi angajabilitate esenţiale.
Fiecare Club IMPACT este format dintr-un grup de aproximativ 15 tineri – membrii IMPACT – şi 3-4 lideri de Club IMPACT (adulţi voluntari: profesori, asistenţi sociali, preoţi, studenţi etc.) special pregătiţi să faciliteze întâlnirile IMPACT şi să implementeze modelul educaţional. IMPACT combină distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii pentru dezvoltarea personală şi socială. Întâlnirile IMPACT au o structură standard, dar cu activităţi flexibile:
- La Clubul IMPACT se începe cu o activitate dinamică de grup (un joc);
- Se continuă cu o povestire inspiraţională care ajută membrii să internalizeze valorile sociale promovate de IMPACT
- - la care se adaugă adesea alte metode de educaţie nonformală din zona educaţiei prin experienţă (jocuri de comunicare şi teambuluiding, dezbateri, studii de caz, analize etc.) finalizate cu un proces de debriefing facilitat de liderii de Club;
- Totul culminează cu proiectul de serviciu în folosul comunităţii, cel mai important mijloc de învăţare în IMPACT
- - prin care tinerii deprind abilităţi importante prin implementarea proiectelor (management de proiect, comunicare, bugetare etc.)